Musik i Korsholms kyrka. Tecknad bild av Korsholms kyrka

Musik

Korsholms svenska församling har ett rikt musikliv. Musiken har sin givna plats i våra gudstjänster,
andakter och förrättningar.

Inom församlingen finns även Korsholms församlings musikskola med en omfattande verksamhet
med många körer och instumentalgrupper, som gör det möjligt att regelbundet ge konserter av
olika slag. Det har blivit en tradition att i samband med de stora kyrkliga högtiderna uppför stora
kyrkomusikaliska verk . Ofta har man kunnat höra t.ex. Juloratoriet och Matteuspassionen av
J.S. Bach, samt G. F. Händels Messias. Mindre bekanta verk som G. Wennerbergs Juloratorium
”Jesu födelse” och uruppförandet av P. Vidjeskogs Requiem, för att nämna några.

Utöver de stora konserterna håller vi regelbundet välbesökta psalmÅsång (psalmaftnar), elevmatinéer och under sommaren är det aktuellt med konsertserien ”Musik i Augustikvällen".

Julen

Ingen kan säga exakt när Jesus föddes. I den västerländska traditionen började man på 300-talet fira Jesu födelsefest, dvs. julen, den 25 december.

Julen trängde undan många icke-kristna fester. Människorna hade tidigare med buller och bång firat den hedniska högtiden Saturnalia den 17 december, och ”den obesegrade solens fest” (Natalis Solis Invictus) den 25 december. Kejsar Aurelianus hade utnämnt den Obesegrade Solen till den romerska statens gud år 274 och bestämt att den 25 december skulle firas till den här gudens ära. I Norden trängde det kristna julfirandet undan en hednisk midvinterfest, som också kallades för ”jul”.

Gudstjänst på julafton

På julafton står vi på tröskeln till att få se profeternas löften gå i uppfyllelse. Temat för julafton är längtan efter frälsning och löftet om en Frälsare. Därför hör julprofetiorna till varje julaftonsgudstjänst.

Julevangeliet

Julprofetior:

Julnattsmässa

Julnatten är natten för Kristi födelse. Församlingen hör ängelns budskap:

I dag har en frälsare fötts år er.

Julnattsmässan (änglamässan) är huvudevenemanget under jultiden i en stor del av den kristna världen.

Julottan

Under julottan (herdarnas mässa) färdas vi till Betlehem med herdarna. Där får vi se att Jesus fötts.

Juldagens gudstjänst

På juldagens gudstjänst (folkets mässa) tackar vi Gud för att han låtit sin son bli människa, vår broder, så att vi alla kan bli Guds barn.

Två kantorer och en präst musicerar
Susanne Westerlund, A-C Nordqvist-Källström och Jessica Bergström-Solborg
Ledande kyrkomusiker
Adelcrantzgränd 1
65380 Vasa

Ledig i regel måndagar och tisdagar.

Konstnärlig ledare för Korsholms församlings musikskola

Kyrkomusiker
Adelcrantzgränd 1
65380 Vasa

Ledig vanligtvis måndagar och tisdagar

Verksamhetsledare på deltid i Korsholms församlings musikskola
Korsholms församlings musikskola, Adelcrantzgränd 1

Telefontid: Måndagar kl. 10-12.30, tisdagar kl. 10.30-13.00, onsdagar kl. 9-12

I vår församling har vi många grupper för dig som tycker om att sjunga och spela. Välkommen med!

- Lilla barnkören för ca 1-5 åringar

- Körskola, förskolan – åk 3

- Barn- och ungdomskören Germivox, från åk 4

- Germivox vokalensemble, från åk 7 med minst två års körerfarenhet