Korsholms kyrka och De stupades gravar

Gudstjänster och samlingar

I Korsholms kyrka på Kyrkbacken i Gamla Vasa (Adelcrantzgränd 1, 65380 Vasa) hålls i regel högmässa varje söndag och helgdag kl. 11.00.

I Smedsby församlingsgård (Niklasvägen 3, 65610 Korsholm) hålls högmässa i allmänhet  2. och 4. söndagen i månaden kl. 13.00.

Vid större högtider ordnas kyrktaxi, se även annonsering i Vasabladet eller Kyrkpressen. Kontaktuppgifter och rutter som taxin kör är följande:

K Båsk tel 0505426121; kör Karkmo, Toby, Helsingbyvägen, Laihelavägen, Vikby. Start ca. en timme före kyrkan börjar.

T Lahtinen tel 0505585984; kör Grönvik, Iskmo, Jungsund, Singsby, Karperö-Daliback, Gamla Karperövägen, Smedsby Pellasbacken, Centrumvägen, Gammelstadsvägen. Start ca. en timme före kyrkan börjar.

K Öman tel 0500312293; kör Vallvik, Miekka, Båskas, Veikars, Höstves. Start ca. en timme före kyrkan börjar.

För att taxin inte skall köra i onödan är det skäl att ringa och anmäla att man kommer med. Kyrktaxin är gratis.

Klockstapeln vid Smedsby församlingsgård
Korsholms svenska församling/Berndt Berg, Adelcrantzgränd 1
65380 Vasa

Jag är också kontraktsprost och prästassessor. Jag är vanligen ledig måndag-tisdag Jag finns på Facebook

Jag bor i Södra Vallgrund.

Fritidsintressen: Segling och friluftsliv.

Kaplan
Kyrkomusiker
65380 Vasa

Ledig vanligtvis måndagar och tisdagar

Ledande kyrkomusiker
65380 Vasa

Verksamhetsledare för Korsholms församlings musikskola. Ledig i regel måndagar och tisdagar.

Alla helgons dag

Under alla helgons dag minns vi våra avlidna. Vi pryder och tänder ljus på gravarna.

Tillsammans bildar ljusen och lyktorna ett hav som lyser upp novembermörkret. I församlingarna bjuder man in anhöriga till dem som dött under året till en minnesgudstjänst där man läser upp namnen på de döda och tänder ljus för dem.

Alla helgons dag firar vi på den lördag som infaller mellan 31.10 och 6.11.

Två teman

Helgdagen har traditionellt sett två teman. Helgen är både alla helgons dag och de avlidnas minnesdag. Det som ursprungligen var två på varandra följande helgdagar har sammanslagits till alla helgons dag.

Både kristenhetens martyrer och alla övriga som avlidit i tron på Kristus är föremål för åminnelse. Ordet ”heliga” syftar inte endast på de avlidna. Alla som tillhör Kristus är heliga. I tron är de delaktiga i den osynliga gemenskapen med helgonen.