Korsholms kyrka och De stupades gravar

Gudstjänster och samlingar

I Korsholms kyrka på Kyrkbacken i Gamla Vasa (Adelcrantzgränd 1, 65380 Vasa) hålls i regel högmässa varje söndag och helgdag kl. 11.00.

I Smedsby församlingsgård (Niklasvägen 3, 65610 Korsholm) hålls högmässa i allmänhet  2. och 4. söndagen i månaden kl. 13.00.

Vid större högtider ordnas kyrktaxi, se även annonsering i Vasabladet eller Kyrkpressen. Kontaktuppgifter och rutter som taxin kör är följande:

K Båsk tel 0505426121; kör Karkmo, Toby, Helsingbyvägen, Laihelavägen, Vikby. Start ca. en timme före kyrkan börjar.

T Lahtinen tel 0505585984; kör Grönvik, Iskmo, Jungsund, Singsby, Karperö-Daliback, Gamla Karperövägen, Smedsby Pellasbacken, Centrumvägen, Gammelstadsvägen. Start ca. en timme före kyrkan börjar.

K Öman tel 0500312293; kör Vallvik, Miekka, Båskas, Veikars, Höstves. Start ca. en timme före kyrkan börjar.

För att taxin inte skall köra i onödan är det skäl att ringa och anmäla att man kommer med. Kyrktaxin är gratis.

Klockstapeln vid Smedsby församlingsgård
Korsholms svenska församling/Berndt Berg, Adelcrantzgränd 1
65380 Vasa

Jag är också kontraktsprost och prästassessor. Jag är vanligen ledig måndag-tisdag Jag finns på Facebook

Jag bor i Södra Vallgrund.

Fritidsintressen: Segling och friluftsliv.

Kaplan
Kyrkomusiker
65380 Vasa

Ledig vanligtvis måndagar och tisdagar

Ledande kyrkomusiker
65380 Vasa

Ledig i regel måndagar och tisdagar.

Konstnärlig ledare för Korsholms församlings musikskola

Pingsten

Pingsten är den kristna kyrkans födelsedag.

Denne, nämligen Jesus, har Gud låtit uppstå, och vi kan alla vittna om det. (Apg 2:32)

Apostlagärningarna beskriver händelserna under den första pingsten. Den heliga Anden föll över apostlarna, tretusen människor döptes och alla närvarande fick ta del av glädjebudet på sitt eget språk. Det visar på den kristna gemenskapen och att det kristna budskapet hör till alla folk.

Pingsten hör tillsammans med påsken och julen till kyrkoårets tre största fester. Pingsten är påsktidens sista fest. Därefter namnges kyrkoårets söndagar efter pingsten. Detta sätt att namnge söndagarna framhäver Kristi uppståndelse som den kristna trons innersta väsen och påsken som kyrkoårets viktigaste högtid. Dessutom är det ett uttryck för att tiden från första pingsten till den sista domen är den heliga Andens tid.

Centrala ämnen för söndagarna efter pingsten är Jesu undervisning, livet som kristen under ledning av den heliga Anden och kyrkans förkunnelse av sin tro. Detta framhävs också av den liturgiska färgen grönt, färgen för liv, tillväxt och hopp.