Ni har fått barn - grattis!

Vi hoppas ni vill döpa er nya familjemedlem. Genom dopet blir barnet medlem av församlingen. Dopet kan ske i kyrkan, i hemmet eller i Smedsby församlingsgård eller på en annan ort.

Barnet döps oftast när det är 2-3 månader gammalt, men det kan variera beroende på livssituation. Oberoende om barnet döps eller inte, så ska du meddela barnets namn och uppgifter till magistraten tre månader efter att barnet fötts.

Inför dopet krävs två faddrar som ska tillhöra den evangelisk-lutherska kyrkan och vara konfirmerade. Vill man bara ha en fadder är det också möjligt med kyrkoherdens lov. Därutöver kan barnet ha faddrar, som hör till en annan  kristen kyrka eller trosriktning, men som godkänner dop i den evangelisk-lutherska kyrkan. Om inte faddrarna kan närvara vid dopet bör två dopvittnen tillkallas. Fadderns uppgift är att stöda föräldrarna i den kristna fostran.

Bokning av dop sker enklast genom att ringa till Pastorskansliet må, ti eller fre kl. 9-14. Torsdagar kl. 9-12. (Stängt på onsdagar).

Församlingen erbjuder en dopklänning, som kan lånas vid dop i kyrkan eller i Smedsby församlingsgård, (meddela i så fall pastorskansliet). Invid kyrkan har församlingen ett trevligt utrymme, Musiksalen, med nyrenoverat kök, där man i samband med dopet kan ordna kaffeservering för ca. 30 personer. Mera info om att hyra utrymmet

Vill ni ha dopet i Smedsby församlingsgård kan ni reservera utrymmet genom att ringa Korsholms finska församlings pastorskansli tel. 06-3226700.

Ge ditt barn en chans att tro på Gud. Enligt Religionsfrihetslagen skall barnets vårdnadshavare gemensamt besluta om barnets religiösa ställning.  VÄLKOMMEN till dopet med Ert barn!

Undantagsförhållanden

Under undantagsförhållandena kan det bli nödvändigt att skjuta fram dopet mer än tre månader. Då skall ni fylla i namnuppgifterna på registreringsblanketten, skriva under den och sända in uppgifterna till:

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata / Registrering av namn.

Wolffskavägen 35
65100 VASA

Mån - Fre 9.00 - 16.15

(Besök på serviceställen kräver tidsbokning.) Mera info finner du här: https://dvv.fi/sv/vasa

Meddela även till församlingen att ni skjuter fram dopet.

Ängel i Korsholms kyrka

Dopträdet i Korsholms kyrka